top of page

Lievendaal

Ongeveer vanaf het punt waar de Bredalaan knikt, liep een weg/pad naar de hoeve Lievendaal. De naam Lievendaal is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Arnout van Lievendaal, die in 1409 grond bezat in Strijp.

01 De weg naar Lievendaal

De kruising Bredalaan / Noord. Brabantlaan was van oudsher vanuit Strijp de toegang tot het gebied dat wij nu kennen als de wijk Lievendaal.

De Bredalaan heette vroeger Klawierstraat. Als u de Bredalaan in kijkt, dan ziet u dat deze een “knik” heeft. Vroeger zat deze er niet. De Klawierstraat liep rechtdoor en kwam ongeveer uit bij de kruising Krabbestraat / Noord. Brabantlaan. Ongeveer vanaf het punt waar de Bredalaan knikt, liep een weg/pad naar de hoeve Lievendaal. De naam Lievendaal is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Arnout van Lievendaal, die in 1409 grond bezat in Strijp.

18656.jpg
1236.jpg

02 “Duitse Officierswoningen” 

In 1930 werd het eerste stukje Noord Brabantlaan aangelegd vanaf de Zeelsterstraat tot aan de Bredalaan. In 1941 zijn door de Duitse bezetter aan de noordkant  van de Noord Brabantlaan 29 woningen met extra dikke muren gebouwd (Noord-Brabantlaan 90 t/m 146). Deze waren bestemd voor Duitse officieren die op Welschap gelegerd waren. Deze woningen maakten in de oorlog deel uit van de zgn. Fliegerhorst. Dat was een over een groot gebied verspreid aantal kazernes, bunkers en officieren- en manschappenverblijven rond de vliegbasis, die er uit zagen als gewone woonhuizen, boerderijen of zelfs als een molen. Deze Duitse woningen aan de Noord Brabantlaan zijn later door Philips opgesplitst en in 1950 verbouwd tot eengezinswoningen.

03 Officiersmess

Op de Hoek Noord Brabantlaan / Welschapsedijk (Welschapsedijk 20A) bevond zich de voormalige kleuterschool Koningin Juliana, later omgedoopt tot kleuterschool De Kabouterberg. Het gebouw is in 1942 gebouwd als officiersmess voor de Duitse militairen die in de officierswoningen aan de Noord Brabantlaan waren gehuisvest. In 1990, de school was al een paar jaar dicht, werd het pand gekocht door een ondernemer die er ging wonen en er kantoor aan huis had. In 2004 werd het pand grondig verbouwd tot kantoorvilla.

Aan de overzijde bevindt zich het uit 1989 stammende voormalige pand van “De Nederlandsche Bank”, in de volksmond bekend als “De Kluis”.

21131.jpg
beatrixkanaal.png

04 Aanleg Beatrixkanaal en Beatrixhaven

In de jaren dertig worden ter bestrijding van de werkloosheid ook in Strijp grote werkverschaffingsprojecten opgezet. Zo wordt in die periode het vliegveld Welschap aangelegd en het Beatrixkanaal gegraven. De aanleg van het kanaal werd gestart in 1930 en voltooid in 1940.

05 Sint Catharina Schuttersgilde

In de uiterste hoek van het Philips Van Lenneppark heeft het Sint Catharinagilde haar schietlocatie (Oude Vensedijk 100). Het Sint Catharinagilde is de oudste vereniging (anno 1545) van het stadsdeel Strijp. Na vele beraadslagingen en de aanvraag van een nieuwe hinderwetvergunning verhuist het gilde begin 90-er jaren naar het Philips Van Lenneppark. De oude schietlocatie aan de Sliffertsestraat was steeds meer ter discussie komen te staan door de uitbreiding van Meerhoven en de A2. Het afgebeelde gebouwtje op hun website is het uit ongeveer 1932 stammende Gildehuis ’t Paviljoentje gelegen op de Botenlaan 40.

36732.jpg
50938.jpg

06 Philips van Lenneppark

Aan de Vensedijk 5 in het Philips van Lenneppark vind je de leukste Stadsboerderij van Eindhoven. Hier kun je spelen, leren en beleven over de dieren, de natuur en je kan leren hoe het is om boer te zijn midden in de stad. 
Het Van Lenneppark was oorspronkelijk bedoeld als industriegebied maar in 1966 is het park tot stand gekomen en door de Nederlandsche Heidemaatschappij aangelegd en vernoemd naar de vrouw van Frits Philips “Sylvia van Lennep”. Ter ere van het 75-jarig jubileum van Philips is dit park aan de inwoners van Eindhoven geschonken als recreatief doepark. In het park is ook een groot hertenkamp, grote speeltuin, skatebaan, tennisbaan, rozentuin en een kiosk om weer even uit te rusten. Het park wordt in de zomer veel gebruikt om heerlijk te wandelen of bij mooi weer te picknicken.

07 Maria Reginakerk 

De toren van de in 1958 opgebouwde, en in 1983 weer gesloopte, Rooms Katholieke Maria Reginakerk bleef gespaard. Toen kapelaan Hurkmans als bouwheer werd benoemd voor de te bouwen Maria Reginakerk in Lievendaal, is door jongelui van Lievendaal papier verzameld en de opbrengst hiervan geschonken voor de bouw van de kerk. Tevens is een deel geschonken door een grootgrondbezitter waar ook de boerderij Lievendaal van was.

7536.jpg
boerderij lievendaal vanuit Klawierstraat.JPG

08 Eerste bebouwing
van Lievendaal

In 1457 wordt Lievendaal voor het eerst vermeld als een hoevecomplex omringd door een gracht. Het gaat hier om een zogenaamde “moated site” (waterburcht), bewoond door een welgestelde boer. De naam is mogelijk afgeleid van de persoonsnaam Arnout van Lievendaal, die in 1409 grond bezat in Strijp. 

Rond 1900 bestond Lievendaal uit twee boerderijen aan weerszijden van een toegangsweg. Rechts heette Groot Lievendaal (een statige boerderij) en links heette Klein Lievendaal. Deze waren omsloten door een gracht. De beide korte gevels hadden een opvallende vorm die uitzonderlijk was voor het platteland en die de status van het gebouw benadrukte. Aan de vorm van de gevels kan worden afgeleid dat deze hoeve uit de zeventiende of de achttiende eeuw dateert. In 1929 is het complex gekocht door de NV Philips, die de boerderijen verhuurde. In 1968 werden de boerderijen gesloopt en deels bebouwd met onder andere het gemeenschapshuis.  

35803.jpg

9 Aireywoningen

Lievendaal is opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Er was acute woningnood en er werd gezocht naar een snelle, betaalbare en efficiënte oplossing. Edwin Airey bedacht hiervoor een slim systeem. Door gebruik te maken van prefab elementen en standaardmaten ontstond er binnen no-time een complete woonwijk. In eerste instantie waren deze "noodwoningen" bedoeld als tijdelijke oplossing. Er is tussen 2020 – 2021 groot onderhoud gepleegd, waaronder energetische maatregelen, zodat deze woningen nog ongeveer een dertigtal jaar kunnen worden gebruikt.

Zie platen aan de gevels. 

35803.jpg
16787.jpg

10 Voormalige jongensschool 

Op de hoek van de Tellegenstraat/Vigliuslaan staat de voormalige oude “Maria Regina jongensschool”. Het gebouw is in de loop van de jaren gebruikt als Kleuter- en Basisschool en ook voor kinderdagopvang. 

11 Nieuwe wijk “De Lieven” 

Na de oorlog zijn door Philips in Lievendaal veel systeemwoningen gebouwd. Op de plek waar nu wijk “De Lieven” staat, stonden vroeger Polynormwoningen. Deze woningen uit 1951 bestonden uit een stalen skelet waaraan betonnen platen waren geschroefd.

In 2005 zijn deze weer afgebroken en is hier “De Lieven” gebouwd.

​

Bij de sloop zijn deze woningen na 54 jaar grotendeels weer probleemloos uit elkaar geschroefd waarbij opviel op hoe weinig sloopmateriaal werd gegenereerd. 

De Polynormwoning woog ca. 80 kg per m3, waar een vergelijkbare gietbouwwoning ca. 500 kg per m3 weegt. Het illustreert dat kort na de oorlog o.a. de materiaalkosten en dus materiaalreductie leidend waren voor de ontwikkeling. Bovendien bleken de materiaalstromen keurig te scheiden.

 

Op het TU-terrein is een ontmantelde woning in 2006 indoor onder een koepeltent opnieuw in elkaar gezet. Het is de enige nu nog bestaande Polynormwoning.

Een letterlijk voorbeeld van industrieel erfgoed.

Niet een industrieel gebouw, maar het gebouw zelf als industrieel product.

25615.jpg
bottom of page