top of page

Het Ven 

‘t Ven was een buurtschap met enkele boerderijen en een paar straten met lintbebouwing. De naam ’t Ven laat zich makkelijk verklaren. Op de plaats waar nu het Oppenheimpark is gesitueerd, lag toen een klein ven, omgeven door heidevelden en akkers.

01 Evoluon

In 1966 viert Philips haar 75-jarig jubileum en wordt het Evoluon aan de stad Eindhoven aangeboden.

 

Tot 1989 is het als educatief technologie museum in gebruik. Het laat de vooruitgang op diverse terreinen zien en dan met name op de aspecten waarbij Philips als bedrijf betrokken was.

Het trok tot in de jaren 70 grote bezoekersaantallen, mede omdat de bezoekers zelf mochten experimenteren op demonstratiemodellen.

Ondanks veel protest besloot de concerndirectie,

na jaren van geld toeleggen op het Evoluon,

de tentoonstelling in het gebouw te sluiten.

Vanaf 1996 was het een congres- en evenementencentrum. De stichting Vrienden van het Evoluon streefde er naar het Evoluon in zijn oude glorie te herstellen. 

 

Vanaf 2012 wilde Philips het weer voor tijdelijke tentoonstellingen gebruiken. 

 

In 2013 gaf de Duitse Band Kraftwerk, bekend van de hit Autobahn, 4 concerten in het Evoluon.

Begin 2021 werd bekend dat het Evoluon weer een museum voor wetenschap en techniek gaat worden onder leiding van Next Nature Network.

50932.jpg

02 Jacob Oppenheimerpark

Zie Eindhoven 100 bord

03 Raadhuis Strijp

Zie erfgoedbord

690.jpeg

04 Paviljoen Botenlaan

Dit paviljoen werd in 1933 door woningbouwcorporatie Sint Trudo gebouwd. VV Brabantia betrok het gebouwtje in 1934 als clubhuis.

VV Brabantia (1924) is op 22 maart 1922 opgericht als Olympia. Brabantia wordt 2 keer kampioen: in het seizoen 1935 -1936 en in 1936 -1937. Zij spelen in 1956 betaald voetbal en keren daarna terug naar de amateurs. In 1975 krijgt Brabantia een nieuw clubhuis. 

 

Het paviljoen werd daarna gebruikt door scouting Sint-Rafaël, rugbyclub EHV/PSV en het St. Catharinagilde Strijp. 

 

Het paviljoen heeft tussentijds ook andere bestemmingen gehad. In de oorlog was het deels een schoollokaal en deels een stal voor koeien. Tot grote hilariteit van de leerlingen duwden de koeien soms de tussendeur open en keken het leslokaal binnen. Direct na de bevrijding was het een gaarkeuken voor de Engelse militairen. Sinds 2008 staat het op de gemeentelijke monumentenlijst

1.molen.png

05 Molen Gijsbers

d’Oranjeboom / Molen Gijsbers is in 1750 gebouwd in Dordrecht.

In 1885 werd hij in Strijp geplaatst en deed dienst als korenmolen.

In 1928 werd geprobeerd er brand te stichten. Molenaar Gijsbers en zijn knecht ontdekten de brand in stapels rogge die naast de woning lagen.

Bij een tweede poging in 1932 brandde de molen geheel af. De laatste molenaar was Victor Gijsbers (zie foto). Hierna zat er tot 1992 Gijsbers Graanhandel.

Brandstichting was in de jaren dertig een groot probleem in Strijp. Er vielen bijna 20 panden ten prooi aan de vlammen. Vaak greep het vuur zo snel om zich heen dat er, behalve het vege lijf, weinig te redden viel. 

De daders blijken 2 jonge kerels, buurtgenoten ook nog, die na het sluiten van het café, behoorlijk onder invloed en uit balorigheid aan de gang gingen. Beiden werden veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

IMG_7200.jpeg
struikske.JPG

06 Struikske

De oorsprong van het Struikske ligt in de jaren 70. Studenten en ouderverenigingen van mensen met een verstandelijke handicap zochten ontspanningsmogelijkheden in de avonduren voor deze groep. De activiteiten moesten wel in een beschermde omgeving plaatsvinden. In eerste instantie was dit bij de ouders thuis, later in 2 noodlokalen van een schoolgebouwtje in Strijp. Een schenking van ETOS zorgde mede voor mogelijkheden om een nieuw gebouwtje te plaatsen. 8 Mei 1982 is hiervan de opening. De naam wordt Soos Struykenstraat.
Het Struikske is eigendom van de Stichting Recreatiecentra Geestelijke Gehandicapten en meerdere verenigingen en clubs maken gebruik van het gebouw.  

In 2022 zijn door een gebrek aan animo en vrijwilligers de avonden gestopt. Voor het bestuur van de Stichting Het Struikske was dit de aanleiding om de erfpacht over te dragen naar een andere organisatie. Dit werd Stichting Wijkoverleg 't Ven, waarna een nieuwe toekomst gloort als wijkgebouw.

07 Sint Theresiapension

Sinds 1929 gaven de nonnen uit Best les op de RK Meisjesschool in Strijp. In 1930 werd het klooster St. Theresia gebouwd. 

In 1931 werd er een gasthuis ingericht. Twee bejaarde zusters waren hulpbehoevend en werden in St. Theresia verpleegd. Later werd dit uitgebreid toen er meer vraag kwam naar een pension. 8 September 1940 was er toestemming om met de bouw van het pension te beginnen en het was eind 1942 klaar.
Door de bombardementen op de Philipsgebouwen werd het pension niet in gebruik genomen voor bejaarden maar gebruikt als kantoorruimte voor Philips.
Na de oorlog woonden er bejaarden en er werd een duidelijk onderscheid tussen de sociale klassen gemaakt. De zusters bleven tot 1986.

 

In 1987 verandert het Theresiapension in Huize Theresia en wordt het overgenomen door de R.K. Stichting voor verpleging van zieken en verzorging van bejaarden (sinds 1999 Vitalis).

klooster_eindhoven_theresiapensionjsmits_182.jpeg
1105.jpeg

08 Gedenksteen

In elke buurt wonen markante figuren en in Strijp was dat Pietje van de Broek. 

Pietje is in 1828 geboren en toen het vliegveld geopend werd was hij al 96 jaar oud. Hij was toen een van de oudste mensen in Eindhoven en mocht mee gaan vliegen. Hij was hier zo trots op dat hij briefjes liet drukken met daarop "ik ben Piet van de Broek, de oudste vliegenier van Nederland",  

Pietje werd 100 jaar oud en iedereen wilde hem wel feliciteren. Zoals je op de foto ziet werd hij thuis opgehaald. Overal in Strijp hingen vlaggen en een heuse minister kwam hem feliciteren. Van de burgemeester kreeg hij zelfs een gouden medaille.

Tijdens het feestmaal speelde de harmonie en Pietje mocht zingen. Hij kreeg een daverend applaus toen hij “Zeven zijen spek is een half varken" zong.

Ter ere van Piet is deze gedenksteen en een tulpenboom op het Theresiaplein geplaatst. 

09 Theresiakerk

In 1919 was de Sint Trudokerk de enige kerk in Strijp. Rond die tijd groeide de bevolking door Philips explosief. Er werden meerdere kerken gebouwd, de Sint Theresiakerk in 1926. 

De Sint Theresiakerk is een in traditionele stijl gebouwde bakstenen basiliek met expressionistische elementen. Het ontwerp is van de hand van Martinus van Beek .

 

Op 12 augustus 1928 werd de kerk in gebruik genomen.

In 1942 schilderde Charles Eyck de naamgeefster van de kerk, de Heilige Theresia en ook de symbolen van de vier evangelisten. Een jaar later voorzag hij de sacristie van schilderingen van de geboorte en de verrijzenis van Jezus. Ook de imposante afbeelding van Christus, die zich achter het altaar bevindt en meteen de aandacht trekt, is van zijn hand. De Sint Theresiakerk staat op de Nederlandse lijst van rijksmonumenten.

 

Door teruglopende bezoekersaantallen wordt ze in 2013 aan de eredienst onttrokken. 

1583.jpg

10 Strijpse Ketel

In wijk het Ven waren meerdere cafés te vinden, bijna 10. Veel vertier werd door de wijkbewoners in het café gezocht. Het biljarten, de derde helft bij de voetbalwedstrijd, het Carnaval of gewoon doordeweeks een kaartje leggen. 

 

Op deze plaats heeft 90 jaar lang een buurtcafé gezeten.

In 1929 is het gestart als café De Carmel, in 1959 en 1964 café Den Heuvel (H.A. Giesbers), in 1970 Terminus, en vanaf 1976 De Strijpse Ketel (met eerst Willem van Leerdam en vanaf 1981 Kees de Brouwer). Bij de kastelein van het jaar verkiezing, georganiseerd door Bart Roggen, wint Kees in 2009 de eerste editie. Kees de Brouwer overlijdt in 2012. De animo voor het buurtcafé loopt terug. In 2020 valt ook het doek voor het laatste en tevens het populairste Café de Strijpse Ketel.   

11 Vliegramp Zeelsterstraat

Op zaterdagmiddag 22 september 1956 rond 13.30 uur stortte in Strijp een Lockheed T33 straaljager neer op een rij woningen. Twee mensen kwamen om het leven: de piloot en een bewoner van de Bergen op Zoomstraat die zijn bromfiets aan het repareren was. Verder vielen er in de wijk bijna 25 gewonden. Zeven woningen werden min of meer verwoest. Veel bewoners waren naar een bloemencorso, anders waren er vermoedelijk veel meer levens te betreuren geweest.

 

De piloot had de opdracht gekregen een verkenningsvlucht te maken, gevolgd door enige landingen op vliegbasis Volkel.

Het verhaal gaat echter dat hij hier van af week. Hij was een pasgehuwde jongeman uit de wijk die zijn vrouw een groet wilde brengen. Hij wilde laag over het huizenblok vliegen maar tijdens deze manoeuvre raakte hij een televisiemast van de Zeelsterstraat 158. Corrigeren was niet meer mogelijk.

Dit verhaal lijkt niet erg realistisch gezien de schade aan het dak op Zeelsterstraat 164.

6.vliegtuigramp.png
20741.jpg

12 Woonblok Zeelsterstraat

Hier stond van 1830 tot 1936 (sloop) het huis Ravensdonck, gebouwd voor de pas in Eindhoven benoemde notaris J.F. van der Heijde, zoon van de burgemeester van Strijp.

Johannes Franciscus van der Heijde (Strijp11 mei 1796 - Strijp25 juli 1854) was een Nederlands politicus.

Van der Heijde was een Eindhovense notaris die buitengewoon lid was van de Dubbele Kamer in 1848 en daarna gewoon Tweede Kamerlid. Eén van de meer vooruitstrevende katholieke liberalen uit Noord-Brabant, die volop steun gaf aan Thorbecke.

Hij sprak in de Tweede Kamer vooral over juridische, financiële en bestuurlijke aangelegenheden. Hij werd in 1853, na een door intriges bepaalde verkiezingsstrijd,  vervangen door een conservatievere afgevaardigde, maar keerde na een jaar terug in de Tweede Kamer. Hij overleed echter al korte tijd daarna, ongehuwd.

13 Maria Kapel

De kapel Moeder Maria ter Welschap is in 1950 gebouwd door Frans Vervest.

Het kapelletje is een geschenk van de parochianen van de St. Theresiaparochie aan wijlen kapelaan Van Oort. Het is geplaatst uit dankbaarheid aan de Heilige Maagd Maria dat gedurende de oorlog de Theresiaparochie gespaard is gebleven.

Toen de gemeente Eindhoven de grond overnam is er een clausule opgenomen dat de kapel nooit mag worden verwijderd. De kapel is derhalve van de St. Theresiaparochie.

Tweemaal werd een Mariabeeld dermate beschadigd dat herstel onmogelijk was. Bij een van deze vernielingen werd het beeld zodanig beschadigd, dat het de beeltenis van de H. Maria in een gewaad met korte mouwen liet zien. Hierdoor ontstond in de volksmond de benaming: "het kapelletje van Maria met de korte mouwtjes". Het huidige beeld dateert uit 1895.

2proces.jpg

14 Theresia van Lisieux

Dit beeld van de heilige Theresia van Lisieux is door Gerard Hack van kalksteen gemaakt en in 1938 geplaatst.

 

Theresia trad op haar 15e toe tot de orde van Karmelietessen  Zij overlijdt op haar 24e. Haar levensverhaal "Histoire d'une âme" is zeer populair en wordt in meer dan 40 talen vertaald. In 1923 wordt zij zalig- en in 1925 heilig verklaard.

 

Tijdens het jaarlijks Theresiafeest (begin oktober) trok een lichtprocessie van de Theresiakerk naar het beeld. Hierbij liepen tientallen bruidjes mee. Vele deelnemers droegen een kaars met daaraan een papieren kapje met een afbeelding van de heilige Theresia. Na de plechtigheid kregen de deelnemers een zakje met gewijde rozen daarin. Bij het beeld werd gebeden en een bloemenaltaar gebouwd. Na de processie werd er een film over Theresia vertoond op het kerkplein.

 

Na de vliegramp in 1956 werd het Theresiafeest afgelast en is nooit meer in ere hersteld.

15 Grafsteen

Op het kerkhof is een grafmonument van de 4 broertjes van Alphen. Zij kwamen om bij de Stadhuisramp in Heusden toen dit door de Duitsers werd opgeblazen op 5 november 1944. De familie woonde in de omgeving van vliegveld Welschap.

Er werd flink gevochten en de moeder van het gezin gaat met de kinderen naar een veiliger plek in Heusden. De moeder was een van de overlevenden. 

Bij de ramp kwamen 134 mensen, bijna 8 procent van de Heusdense bevolking, om het leven. Zij hadden zich in de kelders schuilgehouden.  

Getuigenverhoren leidde in 1946 tot de aanhouding van 23 Duitse militairen. Door onvoldoende bewijsmateriaal en omdat zij zich in de Russische sector bevonden kwam het niet tot uitlevering.

Elke zondag bezocht het echtpaar na de mis het graf met daarop een monumentje van Charles Eyck. Het echtpaar krijgt nog 2 kinderen.

grafsteen.JPG
bottom of page