Drents Dorp
Drents Dorp, een dorpje middenin de stad, ingesloten door bedrijventerreinen en wegen, vol gezellige huisjes met karakteristieke rode puntdaken
en grote achtertuinen.
01 Scouting St. Rafael
Scouting St. Rafael is opgericht op 13 oktober 1945 en is een unieke scoutinggroep in Eindhoven doordat zij twee blokhutten heeft, eentje aan de Elburglaan en een aan de Kerkakkerstraat, beide in stadsdeel Strijp. De blokhut Kerkakkerstraat werd in 1947 ingewijd. Tijdens de bouw moesten de verkenners om de beurt 's nachts waken zodat er niets weggehaald werd.
De Rafael kent 8 verschillende speltakken voor leden van 4½ tot 17 jaar. De speltakken draaien op zaterdag een gevarieerd programma. Alle speltakken zijn gemengd. Ze gaan minimaal eenmaal per jaar een weekend weg en vaak tijdens de zomervakantie ook op kamp. De scouting heeft ca. 100 leden.
​
​
02 Urban Sportpark
Zie bord ingang park
03 De Bron
Het kerkgenootschap Vergadering van Gelovigen bestond in Noord-Nederland al vanaf circa 1850.
In Eindhoven werd het genootschap actief door toedoen van de familie Prijt. Het betrof aanvankelijk vooral huiskamerbijeenkomsten. Van de Hubertastraat verhuisde Prijt naar de Iepenlaan, waar hij een manufacturenzaak begon. Deze zaak verhuisde in 1923 naar de Frederiklaan. Achter de zaak was een zaaltje voor 80 personen, dat weldra te klein werd.
Van 1926-1927 verrees daarom een kerkje aan Iepenlaan 47, dat het Prijtkerkje werd genoemd. Het was een eenvoudig zaalkerkje met een dakruiter.
In 1977 verhuisde het -sterk gegroeide- genootschap naar de Elburglaan. Het Prijtkerkje bleef leegstaan, werd gekocht door een projectontwikkelaar en raakte in verval. In 2017 brandde het af.
De Vergadering van Gelovigen nam in 1977 zijn intrek in buurthuis De Bron aan de Elburglaan, dat in 1955 was gebouwd. In 2011 brak ook hier brand uit, maar in 2012 werd het gebouw, na herstel, heropend.
​
​
04 Voedselbos
Verscholen op De Elburglaan ligt een bijzonder stukje groen: Het Voedselbos. Het bestaat uit verschillende lagen begroeiing en biedt voedsel aan zowel mens als dier. Een voedselbos levert dus een mooie meerwaarde aan de biodiversiteit. Het is een plek om heerlijk in de natuur te zijn en om te voelen wat de natuur met je doet. Het Voedselbos heeft ook een hele duidelijke sociale functie. Het is een plek om je te verbinden met anderen en een praatje te maken met elkaar over wat er in jouzelf en/of de wereld leeft. Het Voedselbos bestaat sinds 2014 en is een project van Maartje en Arjan en mogelijk gemaakt door familie Post.
​
​
​
05 Wielewaal
In 1850 was dit nog een heidegebied. Het gebied werd in 1912 aangekocht door Anton Philips en het werd ingericht als landgoed. Het landhuis De Wielewaal werd in opdracht van Frits Philips in 1934 gebouwd. Tot aan zijn dood in 2005 woonde Philips op het landgoed, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat het gevorderd was door Duitse officieren. In 1998 werd besloten om op 36 hectare van het landgoed een aantal villa's te bouwen, het Project Tegenbosch, om met de opbrengst van de grond het landgoed te kunnen blijven onderhouden.
Na de dood van Frits Philips werd het landgoed gekocht door textielhandelaar Marc Brouwers uit Oisterwijk. Brouwers liet de villa van Philips voor een groot deel slopen en heropbouwen en vergroten. In 2022 kocht het stadsbestuur van Eindhoven het landgoed voor € 29 miljoen. De koop omvat de villa (inclusief de in de wijnkelder ingemetselde Bentley uit 1949), bijgebouwen en een landgoed van 142 hectare.
​
​
06 Philips De Jongh wandelpark
Dit wandelpark is vroeger eigendom geweest van Anton Philips (vader van Frits Philips). Anton was getrouwd met Anne de Jongh en in naam van zijn vrouw hebben ze dit park geschonken aan de gemeente Eindhoven. Dit onder voorwaarde dat de inwoners van Eindhoven hier in hun vrije tijd mochten wandelen en vertier vinden met hun gezinnen. Het Parkpaviljoen (600 vierkante meter) vormt als het ware een enclave midden in het park.
​
​
​
​
​
07 De Drentslamp
Dit kunstwerk is bedoeld om je aan deze geschiedenis te herinneren. Met de gloeilamp wordt de link naar Philips duidelijk verbeeld en het gezinnetje is zo’n typisch arbeidersgezin dat in het Drents Dorp terechtkwam. Er loopt een band om de gloeilamp heen, waarop je een aantal huizen uit het Drents Dorp ziet. Deze gezinswoningen uit de jaren 20 en 30 waren vaak klein en eenvoudig.
​
Beeldend kunstenaar Ed van Gennip maakte het kunstwerk, met hulp van 65 wijkbewoners van het Drents Dorp. Ook de leerlingen van basisschool Strijpdorp mochten meedenken over het ontwerp.
De wijkbewoners bedachten ook de naam ‘Drentslamp’.
​
​
​
​
​
08 Beukenlaan / Strijps Bultje
Voor de aanleg van de rondweg vormde het goederenspoor van Philips tussen Strijp S en Strijp R bij de Schootsestraat een probleem. Als oplossing werd daarom gekozen voor een viaduct.
Gemeentewerken voerde de klus uit.
De grond was slecht, dus er moesten 750 stalen palen geheid worden.
De eerste paal werd in november 1961 geslagen. Het was de tijd van de koude oorlog, dus werd in het zuidelijk 'landhoofd' een schuilkelder ingebouwd. Alles bij elkaar kostte het 1,5 miljoen gulden (5 miljoen euro vertaald naar nu).
Toen wethouder van Vliet in 1963 het viaduct opende, zei hij dat Eindhoven zich met andere gemeenten kon meten met een dergelijk geavanceerde verkeersoplossing.
Al snel kreeg het viaduct de naam Strijps Bultje. Iemand had een bord met die naam aan een lantarenpaal aan het begin van het viaduct bevestigd. Dat kwam in 1964 met foto in de krant en spoedig noemde een groot deel van de stad het viaduct zo.
​
​
​
​
09 (Oes)moestuin
In 1928-1929 is de bouw van de huizen gerealiseerd door de door Philips opgerichte woningbouwvereniging "Thuis Best". Klaar voor de nieuwe bewoners uit Drenthe en Gelderland. Voor deze mensen werden er ook moestuinen aangelegd, midden in de woonwijk, verborgen tussen de huizen en daar werd en wordt nog steeds dankbaar en met veel plezier gebruik van gemaakt. Er zijn privé moestuinen van de buurtbewoners en één voor iedereen gelegen tussen de Meidoornstraat, Plaggenstraat en Eikenstraat.
10 Piet Hein Eek
Nadat de plannen voor Strijp R bekend werden en de beeldbuizenfabriek van Philips, welke daarin gevestigd was, verkocht en gesloopt werd, kwam de ontwerper Piet Hein Eek in beeld die de nog overgebleven gebouwen aankocht. Deze gebouwen waren eerst in het bezit van projectontwikkelaar Amvest.
Nadat de bodem gesaneerd was, begon hij met de verbouwing en het bedrijfsklaar maken van de gebouwen. Er werden ook kleine bedrijven gevestigd die tevens een mooie uitstraling gaven aan het project.
Dit alles werd gerealiseerd in de jaren 2008-2009.
Waarom de terreinen van Philips de letters S, T, en R kregen? De bedoeling was dat er nog meer terreinen gebouwd zouden worden, die de letters I, J en P zouden krijgen. Samen zouden deze letters het woord STRIJP gaan vormen!
​
​
​
11 Halvemaanstraat
Vroeger lag er bij de Strijpse Heide een waterpartij die de Halve Maan werd genoemd. Waarschijnlijk hetzelfde als wat bekend was als Schaapsdijkven en verantwoordelijk voor de naam van het gehucht Het Ven. De Halve Maan gaf later de naam aan de Halvemaanstraat en nog veel later kwam de hele wijk zo te heten.
​
Ten noorden van de Halvemaanstraat werd in 1929-1930 een klein buurtje gebouwd met straten die straatnamen van Gelderse plaatsen kregen. Een Gelders Dorpje in Drents Dorp.
​
De fotograaf staat op de kruising met de Bezemstraat (is nu Koenraadlaan) en kijkt richting noordoost. Aan het eind van de weg zien we in de verte iets wat op kassen lijkt. Waarschijnlijk was dit de filmzaal waar Philips experimenteerde met het maken van bioscoopfilms. Hier kwamen later (1933) de studio's ("Philiwood") bij waar Philips de speelfilm Willem van Oranje maakte.
In het huidige buurthuis aan de Halvemaanstraat 108 (anno 1930) huisvestte jarenlang verschillende supermarkten en sinds 2022 bewonersorganisatie Buurtbelangen Drents Dorp.
​
​
12 Gelderlandplein
Drents Dorp, een dorpje middenin de stad, ingesloten door bedrijventerreinen en wegen, vol gezellige huisjes met karakteristieke rode puntdaken en grote achtertuinen.
Drents Dorp is meer dan 90 jaar geleden ontstaan. Philips, dat begin jaren twintig explosief groeide, was in die tijd op zoek naar goede, betaalbare arbeidskrachten. In de nabije omgeving was moeilijk aan personeel te komen en zo gebeurde het dat naar schatting ongeveer 180 gezinnen uit Drenthe naar Eindhoven kwamen om hier te komen werken en wonen. Hieraan ontleent Drents Dorp haar naam.
Het Gelderlandplein, in 1929 gebouwd, wordt van oudsher gezien als het centrum van de buurt.
​
13 Maranathakerk
De huidige Maranathakerk werd aangekocht in 1995. Dit prachtige gebouw werd van de gereformeerde Kerk overgenomen en het biedt ruimte aan meer dan 1000 bezoekers. Daarnaast beschikt de kerk over een bijgebouw waarin totaal 9 ruimtes ter beschikking staan. Er werd een doopbad gebouwd, het kerkorgel maakte plaats voor een drumstel, een piano en een flinke geluidsinstallatie en de Pinkstergemeente in zijn huidige vorm werd een feit.
Gerard Janssen als ad-interim voorganger stuurt de gemeente als een volleerd stuurman door deze periode van aankoop en verhuizing heen.